Arhiva reportaje
Parada tramvaielor 2010
Ultima actualizare: 19.09.2010, 22:51.
(240 poze)
Ca si în 2009, anul acesta de Zilele Bucurestiului, R.A.T.B. a pregătit o paradă a vagoanelor vechi păstrate în depourile regiei. Din păcate, parada de anul acesta a fost mult mai redusă - ca număr de vehicule - decât cea de anul trecut. Au fost prezente: vagonul V56 #119, vagonul V09 si tramvaiul Rathgeber P3.16 #2008. Nu au mai fost aduse vagoane cu cai si nici ultimele realizări ale URAC-ului în materie de tramvaie. Din păcate, dintre tramvaiele care au scris istoria recentă a transportului urban nu a fost adus niciunul. E drept, ultimul Ep/V3A rămas se află la RK, în vreme ce V3A-urile si V2A-urile au fost casate de mult. Există, totusi, 2 V2A-2S încă intacte (#4039 si #4042), însă ele au fost deja înlocuite cu V3A-2S-93.
Parada de anul acesta a început la ora 11:00, traseul fiind Depoul Victoria - Str. Mexic - Bd. Iancu de Hunedoara - Sos. Stefan cel Mare - Cal. Mosilor - Str. Cavafii Vechi - P-ta. Sfântul Gheorghe, cu întoarcere prin Cal. Mosilor - Str. Turmelor - Str. Reînvierii - Str. Lizeanu - Sos. Stefan cel Mare - Str. Mexic - Depoul Victoria.
Vagoanele au fost aduse cu o noapte înainte în depou. Din cauza lirei, vagonul V09 a fost adus remorcat de către V56 #119. Lira acestuia este incompatibilă cu piesele de separatie actuale (cu exceptia celor model nou, pe care s-a descurcat de minune!), fiind nevoie ca un angajat R.A.T.B. sa stea pe treptele usii din spate si sa coboare lira la trecerea pe sub orice piesă de sepratie sau îmbinare.
Să începem prezentarea cu vagonul V09, cel mai vechi din convoi. Acest model de tramvai s-a produs începând cu 1927, fiind în serviciu până în 1976. Unicul vagon rămas a fost renovat în 1994.
Să vedem câteva detalii: distribuitor de aer, compresor:
Postul de conducere: vagonul este echipat cu controller Thomson-Houston cu 8 contacte (rezistentele sunt montate pe acoperis), frână pneumatică si frână de mână. Se poate utiliza si frână în contra-curent, vagonul neavând frână electrică. Usile sunt actionate pneumatic, prin intermediul unui robinet montat sub bord.
Aspecte din interior: geamurile se puteau deschide cu o cheie pătrată specială (din păcate, la renovare au fost blocate).
Deasupra geamurilor sunt prezente trape de ventilatie, ce pot fi actionate din salon printr-o manetă. La renovare s-a pierdut din vedere aspectul realizării grilelor de ventilatie în lemnul ce tapetează interiorul, astfel că trapele nu sunt eficiente.
Al doilea vagon (ca vechime) a fost vagonul V56 #119. Produs în 1956, a fost renovat în 2006 (ci nu 2008 cum scrie pe el). A purtat numărul #246 până înainte de renovare, când au fost inversate numerele ultimelor două V56 rămase, celălalt devenind utilitarul S21, aflat acum în conservare la Depoul Militari. Vagoanele de acest tip au fost în circulatie până în 1981 (1985 după unele surse).
Ca si vagonul V09, V56 este dotat cu controller Thomson-Houston cu 8 contacte, fără frână electrică. Frânarea se realizează pneumatic, dar se poate folosi si frâna de mână.
Interiorul:
Detalii cu trucul si sistemul de frânare cu saboti:
Ultimul vagon din convoi a fost Rathgeberul P3.16 #2008, transformat în cofetărie în anul 2002. Vagonul a fost produs în 1967 si adus în 1998 din Muenchen, făcând parte dintr-un lot de două tramvaie motor P3.16 (#2008 si #2033) cu remorci articulate p3.17 (#3006 si #3018). Au circulat până în anul 2002, când vagonul #2033 si cele două remorci au fost scoase din circulatie si casate (una dintre remorci a fost transformată în restaurant pentru un lant de fast-food-uri, fiind casată ulterior).
Vagoanele sunt dotate, în partea din spate, cu o cuplă automată. În partea din fată se foloseste o cuplă ,,clasică", asemănătoare cu cea a vagoanelor V56 si V09, ce necesită o eclisă pentru cuplare.
Să urcăm la bord! Contactorii sunt instalati într-o cutie în stânga vatmanului, reducând mult spatiul din cabină. Controller-ul se actionează cu o manetă, fiind usor de utilizat. Desigur, controller-ul permite frână electrică (folosită ca frână de serviciu), frâna de stationare este pneumatică, iar frâna de urgentă se realizează cupatine de frână cu suspendare joasă. Se poate folosi si frâna pneumatică pe post de frână de urgentă, conducta de aer putând fi golită complet prin apăsarea unei pedale dedicate.
Interiorul:
Rathgeberul a fost mutat pe o altă linie. La ora 10:30 s-a permis accesul tuturor în depou:
Ordinea în care s-a plecat a fost: V56 #119 - V09 - Rathgeber P3.16. Traseul a fost parcurs în aproximativ 40 de minute. Să vedem V09 si Rathgeber la P-ta. Sfântul Ghorghe:
V56 #119:
Vagonul V09:
Rathgeber P3.16:
Traficul nu a fost închis prin P-ta. Sfântul Gheorghe, astfel că vagoanele V3A-93 ale liniilor 16 si 21 au putut fi surprinse pe lângă vagoanele ce deserveau acest terminal acum mai bine de 30 de ani:
Am plecat de la P-ta. Sfântul Gheorghe, prin Cal. Mosilor - Str. Turmelor - Str. Reînvierii - Str. Lizeanu - Sos. Stefan cel Mare - Str. Mexic - Depoul Victoria. Vagonul V09 a fost ,,uitat" cu lira pe fir la separatoarele tramvai-troleibuz de la intersectia Sos. Colentina cu Str. Turmelor. Din fericire, noul model de separator din dotarea R.A.T.B. s-a dovedit a fi foarte ,,prietenos" cu vechea liră de V09, spre deosebire de pantografele de V3A, agătate frecvent în asemenea separatoare.
Pe Str. Reînvierii ...
... urmează Str. Lizeanu:
Mai aruncăm o privire la interiorul vagonului V56:
Apoi urcăm în V09:
Si admirăm Rathgeberul P3.16 #2008:
Aruncăm o privire în interiorul vagonului V09:
Apoi privim Rathgeberul intrând si mergând pe Sos. Stefan cel Mare:
Urcăm și în Rathgeber... anul 2010 este an de criză, asa că R.A.T.B. a oferit doar câteva flori domnisoarelor (în limita stocului disponibil), nicidecum ceva prăjituri sau apă:
Câteva detalii:
Ajungem la depou, unde vagoanele sunt manevrate. Primul este #119:
Apoi vagonul V09:
Si Rathgeberul #2008:
Apoi vagoanele s-au asezat pentru încă o sedintă foto:
V56 #119:
Farurile sunt cu becuri de 220 V... puse în serie cu cele din salon. Nu stiu cum au rezolvat problema trecerii din c.c. în c.a., dar becurile se aprind. Să vedem si detalii ale semnalizatoarelor si stopurilor:
Vagonul V09 si câteva detalii cu lira, afisajul, cilindrul si timoneria de frână:
Si Rathgeberul P3.16 #2008:
Vagoanele grupate:
Parada a fost ,,protejată" de mai multe masini de interventie, printre care duba Iveco B-96-VDI si autoturnul Iveco B-18-SOU:
Lăsăm tramvaiele în depou, cu speranta că le vom revedea la anul, eventual în ,,formulă completă", cu Ep/V3A si V2A-2S:
Foto & text: Dragos Anoaica