Pagina principală - Trenuri

Infrastructură si reportaje

 

Linia 514. Vama - Moldovita

 

16.05.2009, 08:29.

(417 poze)

 

Update: Începând cu data de 28.06.2010, ora 21:50, ca urmare a colmatării podetelor si a distrugerii terasamentului înainte de intrarea în statia Moldovita, sectia 514 Vama - Moldovita este ÎNCHISĂ pe TERMEN NELIMITAT.

 

   

        Ideea construirii unei linii de-a lungul râului Moldovita a apărut în 1868. Atunci, firma ,,Louis Ortlieb & Co." din Muenchen, interesată de exploatarea lemnului întinselor păduri de pe Valea Moldovitei, pune la dispozitie fondurile pentru construirea unei căi ferate de la Hatna (acum Dărmănesti) la Capu Satului (Câmpulung Est), linie ce urma să aibă si două ramuri, Vama - Moldovita, respectiv Pojorâta - Fundu Moldovei. Propunerea este acceptată de Fondul Religionar Ortodox din Bucovina, astfel că executia si exploatarea noii linii este concesionată societătii ,,Bukowinaer Lokalbahnen Geselschaft".

    Lucrările încep în anul 1887, iar linia - construită de-alungul Văii Moldovitei - este dată în folosintă la 15 August 1889, când încep să circule două perechi de trenuri de marfă. Linia porneste de la Vama (533 m) si urcă până la Moldovita (645 m), lungimea totală a ei fiind de 20,4 km, declivitatea maximă de 25 mm/m, iar raza minimă a curbelor 150m. Până în anul 1904, linia a functionat exclusiv pentru trafic de marfă. La 1 Noiembrie 1904, odată cu intorducerea trenurilor de călători, sunt deschise trei statii de călători: Dragosa, Vatra Moldovitei si Moldovita, prima aflându-se chiar la mijlocul sectiei si fiind folosită si pentru ,,crucile" trenurilor. Până în 1908 mai sunt înfiintate două noi halte: Frumoasa si Valea Stânii.

    Locomotivele pentru calea ferată Dărmanesti - Câmpulung Est (inclusiv cele două ramuri ale sale, spre Moldovita si Fundu Moldovei) erau asigurate de Depoul Câmpulung Est, înfiintat la 1 Mai 1888. Totodată, mai functionau două remize, una la Vama (desfiintată în jurul anului 1932) si una la Moldovita (acum aflată în paragină). Până în anul 1973 a fost utilizată tractiunea cu abur pe această sectie, ulterior fiind introduse locomotivele Diesel.

    La 14 August 1999, aniversarea a 110 ani de existentă a liniei 514 a fost sărbătorită cu mult fast de oficialitătile vremii, precum Traian Băsescu, actualul presedinte al României, pe atunci ministru al transporturilor, Mihai Necolaiciuc, pe atunci director al Regionalei C.F.R. Iasi, ulterior director al C.F.R. Călători, acum urmărit penal pentru ,,gaura" lăsată în bugetul C.F.R., Vasile Ilie, prefectul de atunci al Judetului Suceava si multi altii. Astfel, întâmpinat de localnici cu pâine si sare, ministrul Băsescu a inaugurat plăci aniversare în gările Câmpulung Est, Vama, Dragosa si Moldovita. Călătoria ,,oficială" de la Câmpulung Est la Moldovita s-a făcut cu un tren de epocă remorcat de o locomotivă cu abur. Pe atunci, Traian Băsescu declara ca zona Bucovinei se află în atentia Ministerului Transporturilor în vederea reabilitării infrastructurii. Domnul ministru nu a specificat, însă, ce fel de insfrastructură, astfel că, atât drumul national, cât si calea ferată se află într-o stare dezastruasă. Tot atunci, domnul Băsescu mai declara: ,,În timp ce pe infrastructura feroviară rulăm cu un tren de epocă, gările sunt cele ale anului 2000, au fost modernizate. În acelasi timp, am vrut să tragem si un semnal pentru Bucovina, un semnal al refacerii sistemelor de transport care să atragă turismul în Bucovina, în opinia noastră, ca Minister al Transporturilor, este cel putin la fel de valoroasă din punct de vedere turistic, precum Valea Prahovei, Valea Jiului sau litoralul românesc". Într-adevăr, gările din Câmpulung, Prisaca Dornei, Vama si Moldovita erau la nivelul anului 2000, în vreme ce restul gărilor de pe traseu erau neatinse de la inaugurare, fiind ulterior închise. Nici infrastructura rutieră nu stă mai bine, drumul semănând mai mult cu un drum comunal pentru cărute, decât cu unul ce duce la un obiectiv turistic precum Mănăstirea Moldovita.

    În prezent, pe această sectie circulă numai două perechi de trenuri, cea de-a treia, ce asigura si transportul elevilor la liceele din Vama si Câmpulung, a fost anulată. Planurile actuale ale Ministerului Transporturilor nu sunt deloc favorabile acestei linii. Sectia este declarată neinteroperabilă, putând fi oricând închiriată unui operator privat sau trecută în conservare (caz în care, din cauza furturilor, ar trebui închisă complet). În plus, valul masiv de anulări de trenuri C.F.R. Călători, început în martie 2009, a eliminat si trenurile ce încă transportau un număr mare de călători, spre bucuria operatorilor de maxi-taxi din zonă. Sunt mentinute, însă, în circulatie trenuri precum P5755, tren care a avut un singur călător pe lângă grupul de pasionati.

    Starea infrastructurii nu este strălucită, linia având multe joante, resimtite destul de bine în automotorul Malaxa. Portiunile de sină folosite la reparatiile făcute liniei au fost luate de pe alte sectii (unde au fost înlocuite), astfel că întâlnim sine de diverse tipuri (majoritatea fiind tip 49) si diversi producători. Traversele utilizate sunt, în mare parte, confectionate din lemn. Linia serpuieste de-alungul soselei, fiind în mare parte construită între aceasta si curtile oamenilor ce locuiesc în zonă. Viteza maximă pe toată sectia este de 40 km/h, cu anumite limitări în zona schimbătoarelor de cale.

    Să vedem si cum arată mersul trenurilor pe această sectie:

    După cum spuneam, la 1 Mai 2009 am executat o excursie pe linia în cauză, împreună cu Cristi CFR si Gabry_Mafia (ambii din Timisoara). La ora 6:25 este tras la peron automotorul 77-0906-6, ce urma să plece la 6:34 spre Moldovita ca P5752:

Photobucket Photobucket

    La ora 6:52 ajungem în Prisaca Dornei:

Photobucket

    La 7:07 ajungem în Gara Vama, unde se află si una dintre plăcile dezvelite de către Băsescu în 1999. Vom sta aici până la 7:23 (deci vom acumula 14 minute întârziere) în asteptarea trenului P18701 (întârziat) de la Suceava, tren ce aduce călători si pentru Moldovita. Un lucru interesant l-am remarcat la acestia: la urcarea în micul automotor, toti noii veniti îi salutau pe cei ce deja se aflau acolo. La fel se proceda si la coborâre.

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket   Photobucket

    Să vedem si câteva poze din interiorul automotorului 906. Pentru început salonul:

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

    Apoi două detalii dintr-unul din posturile de conducere: un corp de iluminat regăsit si pe autobuzele Dac/Rocar 112 UDM si 117 UD si o inscriptie ce prezintă numărul automotorului si cunoscuta expresie ,,Feriti-vă de reteaua de contact!"

Photobucket Photobucket

    Toaleta, prevăzută cu WC turcesc si cu geamul specific acestui automor - geam care, odată deschis, arată totul celor aflati pe marginea liniei -, ce nu mai fusese alimentată cu apă de multă vreme:

Photobucket

    Iesim din statia Vama, trecem peste macazele de intrare/iesire si peste inductorul semnalului de intrare:

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

    Ne continuăm drumul. Trecem peste drumul national ce leagă Suceava de Câmpulung Moldovenesc, apoi pe lângă semnalul ce avertizează mecanicii trenurilor din sens opus de existenta trecerii la nivel:

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

    Continuăm. Peisajul devine din ce în ce mai pitoresc:

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket PhotobucketPhotobucket Photobucket Photobucket Photobucket

    Urmează un pod peste Râul Moldovita...

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

    ... si ajungem în prima haltă de pe traseu, Deia. Micuta clădire este închisă, biletele cumpărându-se de la seful de tren.

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

    Lăsăm în urmă Deia h. si pornim la drum mai departe:

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket PhotobucketPhotobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

    Următoarea haltă este Frumosu. Aceasta se află chiar în mijlocul satului cu acelasi nume. Am nimerit în zi de târg, astfel că una dintre mesele comerciantilor se afla la doar câtiva centimetri de linie (dar suficient de departe pentru a nu fi acrosată de tren).

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

    Micul automotor se pune din nou în miscare, astfel că mergem cu toată viteza (cu toată viteza maximă admisă pe sectie, adică 40 km/h) spre următoarea statie, Dragosa hcv.:

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket PhotobucketPhotobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

    Ajungem la Dragosa. Aceasta statie se afla exact la mijlocul liniei, permitând astfel ,,crucile" între trenuri. În prezent, halta nu are semnalizare, iar clădirea a devenit locuintă. Deasemenea, macazul ce asigura iesirea spre Valea Stânei a fost desfiintat.

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

    Ne continuăm apoi drumul, admirând si miile de PETuri aruncate de localnici în râu:

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket PhotobucketPhotobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

    După 3 km ajungem la Valea Stânei h.. Aici călătorii pot astepta trenul şi în adăpostul statiei de maxi-taxi aflată, absolut întâmplător, în dreptul haltei C.F.R..

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

    Lăsăm în urmă si această haltă şi ne îndreptăm spre Vatra Moldovitei h.:

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket PhotobucketPhotobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

    Ajungem si in Vatra Moldovitei. În Comuna Vatra Moldovitei se află bine-cunoscuta Mănăstire Moldovita. Prima mănăstire a fost ridicată sub domnia lui Alexandru cel Bun, în perioada 1402-1410, având hramul Buna Vestire, fiind apoi distrusă de alunecările de teren de la sfârsitul secolului al XV-lea, ruinele ei putând fi văzute si astăzi. În anul 1532, Petru Rares construieste actuala biserică si o închină aceluiasi hram. Totodată, el o împrejmuieste cu ziduri de apărare. Mănăstirea functionează până în 1785, când este desfiintată, fiind apoi redeschisă în jurul anului 1934, ca mănăstire de maici. Perioada mare cât a fost închisă a cauzat numeroase deteriorări mănăstirii, astfel că aceasta a fost renovată în perioada 1954-1960.

    Să revenim în domeniul feroviar. Halta Vatra Moldovitei este si ea închisă.

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

    Zărim din tren si superba Mănăstire Moldovita, apoi plecăm spre Moldovita, gară aflată aproape 5 km mai departe:

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

    Ajungem si la semnalul de intrare în Moldovita hcv., unde stationăm câteva minute, apoi plecam mai departe:

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

    La 8:09, cu 13 minute întârziere, sosim în Moldovita:

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

    Mersul trenurilor, afisat:

Photobucket Photobucket Photobucket

    Automotorul nostru va pleca înapoi la Câmpulung Moldovenesc la ora 14:00. Avem, deci, suficient timp să îl pozăm linistiti din toate unghiurile:

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

    Osiile:

Photobucket Photobucket Photobucket

    Cutia ce adăposteste acumulatorii:

Photobucket

    Diverse inscriptii de pe automotor:

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

    Să vedem si sala motorului:

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

    Aruncăm apoi o privire spre celălalt capăt al statiei:

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

    Multă vreme, traficul de marfă (dar si locurile de muncă ale localnicilor) a fost asigurat de fabrica de cherestea, aflată vis-a-vis de gară. În urmă cu câtiva ani, fabrica - spun localnicii - a fost cumpărată de către o firmă apartinând lui Omar Hayssam. La scurt timp, fabrica, proaspăt asigurată, a luat foc din senin, fiind distrusă aproape complet. După acel incendiu ea a fost închisă, angajatii fiind trecuti în somaj, iar traficul de marfă fiind închis. Linia ce ducea la fabrică este închisă cu sabot de deraiere:

Photobucket

    Din fabrică nu a mai rămas mare lucru; ce nu a fost distrus de flăcări a fost furat:

Photobucket Photobucket Photobucket

    După ce aproape ne-am rupt picioarele pe terenul fostei fabrici, am ajuns la punctul de plecare al mocănitei, mocănita ce o voi prezenta separat în alt reportaj. După plimbarea cu mocănita, unde grupul s-a mai întregit, ajungând a fi format din Gabry_Mafia, Dr2005, Marian Dascalu, Nohab, Cosmin, cristi CFR, mirceacool si  tudor_corbul, am plecat spre Mănăstirea Moldovita cu o dubă de maxi-taxi, plătind 9 RON pentru tot grupul, fără bilet sau alte ,,chestii" larg răspândite în tările civilizate, dar nu si în republicile bananiere. După ce am vizitat mănăstirea si am servit o pizza si, după caz, o bere sau o sticlă de apă (pentru cei aflati sub tratament cu Ketorol), am mers în Vatra Moldovitei h., unde, la ora 17:25 urma să sosească trenul P5755. Avem asa: în fată, pozând plăcuta haltei Cosmin, lângă el tudor_corbul; pe bancă, de la stânga la dreapta: Gabry_Mafia, Nohab, Marian Dascălu, mirceacool, cristi CFR. Lipseste din poză subsemnatul, aflat de partea cealaltă a camerei foto.

Photobucket

    Fotografiem bine halta. Si această clădire este închisă.

 Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

    Lângă peron se află 4 bucăti de sină:

Photobucket

    Să vedem si o bucată de sină montată. Produsă de Krupp, în 1942, tip 45 si destul de uzată:

Photobucket Photobucket Photobucket

    Jumătate din clădirea haltei este abandonată, interiorul fiind destul de dezolant:

Photobucket

    Cealaltă jumătate este bine încuiată. Pe geamurile ei este afisat mersul trenurilor (apar si trenurile anulate, deci nu a mai trecut nimeni pe acolo cel putin din martie), dar si un livret vechi (Iulie 2008):

Photobucket Photobucket

    La exact 17:25 soseste automotorul 906, ce alcătuieste P5755. Din el coboară unicul călător aflat în tren atunci, apoi urcăm si noi. Avem la dispozitie un tren întreg numai pentru noi :) :

Photobucket Photobucket

După ce urcăm, ne cumpărăm bilete de la seful de tren:

    La Vama ne despărtim de grupul de la Iasi, care va urca într-un tren pentru Iasi. Să vedem câteva poze cu automotorul nostru în Vama:

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

    Rămânem din nou cei 3 de dimineată (eu, cristi CFR si Gabry_Mafia) si ne continuam drumul pana la Câmpulung Est, unde ne luăm rămas bun de la automotorul ce pleacă spre Câmpulung Moldovenesc:

Photobucket

    Sunt câteva lucruri interesante de văzut în Gara Câmpulung Est. Unul este această foaie A4 lipită pe un perete în sala de asteptare. Aflăm, astfel, că există trenuri accelerate la care biletele se cumpără din tren, la pret de casă:

Photobucket

    Altul este această fostă remorcă:

Photobucket

    În încheiere, vă prezint si garnitura de rezervă pentru trenurile de Moldovita: locomotiva 80-0358-4 si vagonul 50 53 20-47 567-4, cu statia de domiciliu Suceava (si arătând asa cum îl vedeti). Vagonul are montată si legătura conductei de abur, pentru o evetuală încălzire a lui de către LDH.

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

    Începând cu data de 9.04.2010, sectia a fost închiriată firmei S.C.Ferotrans - T.F.I. S.R.L.

    Acesta a fost prezentarea liniei 514. Vă multumesc că ati avut răbdare să cititi.

Foto & text: Dragos Anoaica

-------------

Referinte:

Tren Magazin - Buletin informativ al T.C.R., Nr. 28 - Decembrie 1999

Ziarul de Iasi, editia din 16.08.1999

Site-ul oficial al Mănăstirii Moldovita

Mersul trenurilor C.F.R. Călători