Cateva reguli care pot transforma un conflict in cooperare

Sugestii, reclamatii, dar si alte probleme legate de forum si site.

Cateva reguli care pot transforma un conflict in cooperare

Mesajde Alexandru » Lun 17 Iun 2013, 12:12

Cum solutionam conflictele? Vom avea in vedere cateva reguli care pot transforma un conflict in cooperare:

1. Separam oamenii de problema

Daca ne imaginam situatia conflictuala ca pe o tabla de sah unde se desfasoara o partida, putem analiza cu o minte clara problema, intrucat infruntarea este pe tabla de sah si nu intre oamenii care muta piesele. Problema este datorata pozitiilor favorabile ori defavorabile a unor piese din ambele tabere. Problema nu este intre jucatorii de sah ci intre piesele de pe tabla.

2. Urmarim sa fim onesti

A cauta sa il inselam pe celalalt in rezolvarea unei dispute astfel incat sa iesim in avantaj atrage de multe ori escaladarea conflictului si nu solutionarea lui. Mai mult, cealalta parte va raspunde cu aceeasi moneda. Astfel ca vom asista la o disputa intre doua vulpi,(siretenie) care vor deveni la un moment dat doi lupi,(agresivitate) ce-si imagineaza unul despre altul ca celalalt este doar o oaie ratacita. Angajandu-ne cu onestitate in rezolvarea conflictului cream fundamentul de incredere si respect in gasirea unei solutii favorabile pentru amandoi.

3. Tacerea este de aur, iar vorba de argint

Cand una dintre parti este intens implicata emotional si se manifesta in consecinta este de dorit sa pastrezi tacerea, observand cu atentie ceea ce exprima. Daca cerintele sunt exagerate ori amenintatoare, prelungirea tacerii va creea insecuritate emotionala in cealalta persoana. O astfel de tehnica seamana cu aikido prin care se raspunde atacurilor folosindu-se forta de atac a adversarului.

4. Descoperim solutii creative – alternative la rezolvarea problemei

Retine ca interesele noastre sunt diferite, iar pozitiile asemenatoare. Solutiile se descopera pornind de la interese si doar cu conditia aplicarii in prealabil a primelor 4 reguli.

Depinde de fiecare dintre noi atitudinea adecvata in abordarea unui conflict. Daca vrei sa ne jucam de-a pacaliciul si pacalitul… Eu recomand oricui o atitudine deschisa si onesta cand intra intr-un conflict.Dar inainte de abordarea unei situatii tensionate te invit sa te intrebi “imi doresc eu ca si cealalta persoana sa fie in castig in urma discutiilor?” Daca nu, atunci urmeaza un joc psihologic care s-ar numi “de-a vanatoarea”, “la panda” ori “care pe care”.

Imi vei spune ca in viata situatiile sunt mult mai complicate. Asa o fi, dar vreau sa-ti spun ca regulile sunt aceleasi indiferent ca avem o portocala de impartit ori o zona maritima cu zacaminte de petrol si gaze naturale. Indiferent de nivelul ori planul in care se iveste conflictul tot oamenii sunt personajele cheie, care se joaca de-a papusarii si papusile lor trase de sfori invizibile.

In final, tin sa iti mentionez potentialul extraordinar de evolutie pentru ambele parti continut in conflicte. Acest potential se va implini in conditiile … de mai sus. Cand nu doresti evolutie ori cauti doar satisfactia egocentrica, vei apela cu siguranta la tactici vanatoresti, care fac deliciul amatorilor de filme gen thriller, stirilor de senzatie si dezbaterilor politice.
Nu poti sa arati ca esti drept in fata unei lumi intregi, daca nu esti drept cu tine insuti si cu persoanele din jurul tau.
http://www.transport-in-comun.ro
Avatar utilizator
Alexandru
Site Admin
 
Mesaje: 271
Membru din: Mar 23 Oct 2012, 14:41
Localitate: Bucuresti -Sector 2

Înapoi la Sugestii şi reclamaţii

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron
Acest site foloseşte cookie-uri - Termeni şi condiţii de utilizare
Powered by Dr2005