Pagina 1 din 1

Transportul in comun din municipiul Pitesti

MesajScris: Lun 04 Dec 2017, 10:02
de CA 205
Municipiul Pitești este situat în partea central-sudică a României, între Carpații Meridionali și Dunăre, în nord-vestul regiunii informale Muntenia. Orașul se află la confluența râului Argeș cu Râul Doamnei, în punctul de intersecție al paralelei de 44°51'30" latitudine nordică cu meridianul de 24°52' longitudine estică.

Municipiul Pitești se află la o altitudine de 250 m, la nivelul albiei minore a râului Argeș (sud), și de 356 m, în cartierul Trivale (vest). La nord-vest de terasa Trivale-Papucești se află cota de 373 m, iar la est de Valea Mare-Podgoria, cota de 406 m. În sectorul de vest-sud-vest al satului Mica, în comuna Bascov, se găsește cota de 439 m (Pădurea Bogdăneasa). Suprafața municipiului Pitești este de 11117,13 ha, 111,17 km pătrați, inclusiv parcul Trivale 7000 ha (calculată în anul 2014).

Orașul propriu-zis, așezat între dealuri înalte, pe terasele râului Argeș, are un topoclimat de vale, calm și moderat. Temperatura medie anuală variază între 9° și 10 °C, media lunii ianuarie fiind de -2,4 °C, iar cea a lunii iulie de +20,8 °C. Precipitațiile atmosferice depășesc media pe țară, oscilând între 680 și 700 mm anual.

În nordul orașului se termină și Autostrada A1 ce leagă Bucureștiul de Pitești și este, de asemenea, și centură ocolitoare a municipiului în partea de est a orasului.
Conform recensământului efectuat în 2011, populația municipiului Pitești se ridică la 164.687 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 168.458 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (93,88%). Pentru 5,31% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (93,26%). Pentru 5,22% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.
Pitești este unul dintre cele mai industrializate orașe ale României, fiind centrul industriei de autoturisme din țară. Uzinele Automobile Dacia S.A. se află în orașul Mioveni, situat la doar 15 km de Pitești. Câteva întreprinderi de piese auto funcționează în aria urbană a Piteștiului: Dräxlmaier Group, Lear Corporation și Valeo. De asemenea, orașul reprezintă locul unde își desfășoară activitatea rafinăria de petrol Arpechim, parte a grupului Petrom. Rafinăria a fost înființată în perioada regimului comunist, având statutul de companie de stat, și a reprezentat de-a lungul timpului centrul mai multor controverse în ceea ce privește poluarea pe care o generează asupra aerului. În anul 2007, Ministerul Mediului și schimbărilor climatice a retras certificatul de funcționare a Arpechim-ului, însă Petrom a contestat decizia în instanță.[13] Este planificat ca rafinăria să își reducă gradual activitatea pe o perioadă de câțiva ani, iar în final să existe posibilitatea încheierii totale a activității acesteia.

Municipiul Pitești este înconjurat de dealuri, unde se găsesc suprafețe întinse pe care se cultivă viță de vie și pruni. „Țuica de Pitești” este produsă din culturile de prun din zonă. De asemenea, vinurile de Ștefănești (oraș situat în imediata vecinătate a Piteștiului) sunt printre cele mai cunoscute din România.

Cartierele Municipiului Pitești sunt:

Banat
Calea București (Ceair)
Calea Câmpulung
Central
Craiovei
Găvana
Negru Vodă (Nord)
Prundu
Războieni
Mărășești
Traian
Trivale
Tudor Vladimirescu

Pitești este nod feroviar cu stație de triaj în satul Golești din imediata vecinătate, care face legătura cu municipiile București și Câmpulung Muscel.
Orașul dispune de două gări, cea de Sud (principală) și încă o gară de nord. Cea principală este însă referită simplu ca Gara Pitești.
Gara Sud a trecut recent și printr-un amplu proces de modernizare, care a avut loc în cea mai mare parte din fonduri europene.
Noua gară a fost reconstruită deasupra liniilor de cale ferată asigurând diverse facilități (lifturi, scări rulante și altele), dar totodată servește și ca pasaj pentru a lega direct Bd. Republicii de cartierul Tudor Vladimirescu.
Mai puțin impresionantă din punctul de vedere al activității feroviare, Gara de nord este conexă liniei care face legătura cu municipiul Curtea de Argeș.
Zilnic în Gara Sud staționează până la 60 de trenuri de călători și lunar numărul de călători ajunge la cel puțin 17.000.[16]
Există un tren sezonier pe timp de vară pentru a face legătura directă cu litoralul, dar și cu municipiile Râmnicu Vâlcea și Sibiu via Piatra Olt.
Cea mai mare parte dintre trenurile care tranzitează gara Sud sunt accesibile din punct de vedere al tarifelor unui public larg și circulă în regim cadențat (interval de 1 oră sau 2 ore, de la ora 04:00 până la 20:00 în direcțiile București și Craiova).

Transportul public de persoane este bine dezvoltat în municipiul Pitești, diferitele cartiere și zone de interes ale orașului fiind legate între ele prin intermediul a 14 linii de autobuz operate de S.C. Publitrans2000 S.A. :

Linia A: Teatru - Carrefour
Linia 1: Tudor Vladimirescu - Novatex
Linia 2: Arpechim - Bascov
Linia 2B: Trivale - Arpechim
Linia 3B: Războieni - Arpechim
Linia 5: Trivale - Alprom
Linia 5B: Trivale - Găvana
Linia 7: Gheorghe Doja - Alprom
Linia 7B: Gheorghe Doja - Găvana
Linia 8: Trivale - Gara de Sud
Linia 13: Războieni - Alprom
Linia 13B: Războieni - Găvana
Linia 19: Arpechim - Găvana
Mai există o linie nou înființată care încă nu are număr și care face legătura între Centru și Cimitirul „Sfântul Gheroghe”. Traseul liniei 2 de autobuz este cel mai lung din oraș, oprind în 25 de stații și având o durată medie de 40 de minute, însă la orele de vârf o călătorie pe această linie depășește 50 de minute.
Parcul auto circulant al companiei de transport public contine:

-Solaris Urbino 12
-MAZ 103
-BMC 215-SCB

Sursa: https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Pitești
http://www.publitrans2000.ro/index.php? ... te_liniile

Re: Transportul in comun din municipiul Pitesti

MesajScris: Dum 17 Dec 2017, 20:46
de adriank1997
Fostele autobuze DAC ale Publitrans... înainte de casare :cry:
Sursa: Rocar 117UD
SPM_A0169.jpg