P.S. la cele de mai sus: ADITPBI a mai trântit o gogoaşă în Regulament: în Anexa 1 (pag. 23) se precizează:
,,
Anunţ de informare privind atribuirea unui contract de servicii publice
Formularul standard de notificare în temeiul articolului 7 alineatul (3) din Regulamentul 1370/2007 ce trebuie publicat în termen de un an de la atribuirea unui contract. Publicarea acestei notificări în JOUE se face în mod voluntar
http://simap.europa.eu/buyer/forms-stan ... t02_ro.pdf "
Să citim
Regulamentul (CE) nr. 1370/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar și rutier de călători și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 1191/69 și nr. 1107/70 ale Consiliului, pe site-ul oficial al Uniunii Europene -
https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 32007R1370 .
,,
Articolul 7
Publicarea
(1) Fiecare autoritate competentă publică anual un raport cumulativ privind obligațiile de serviciu public de care este răspunzătoare, operatorii de serviciu public selectați și plățile compensatorii și drepturile exclusive acordate operatorilor de serviciu public respectivi sub forma rambursării. Raportul în cauză trebuie să facă distincția între transportul cu autobuzul și transportul pe șine, să permită monitorizarea și evaluarea funcționării, a calității și a finanțării rețelei de transport în comun și să furnizeze, dacă este cazul, informații cu privire la natura și întinderea eventualelor drepturi exclusive acordate.
(2) Fiecare autoritate competentă ia măsurile necesare pentru a se asigura că, cu cel puțin un an înainte de lansarea invitației de participare la procedura competitivă de atribuire sau cu un an înainte de atribuirea directă, sunt publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene cel puțin următoarele informații:
(a) numele și adresa autorității competente;
(b) tipul de atribuire vizat;
(c) serviciile și zonele potențial vizate de atribuirea respectivă.
Autoritățile competente pot decide să nu publice aceste informații, în cazul în care contractul de servicii publice privește o prestație anuală de mai puțin de 50 000 de kilometri de servicii publice de transport de călători.
Dacă aceste informații se modifică după publicare, autoritatea competentă trebuie să publice o rectificare corespunzătoare cât mai curând posibil. Această rectificare nu aduce atingere datei de lansare a atribuirii directe sau a invitației de participare la procedura competitivă de atribuire.
Prezentul alineat nu se aplică articolului 5 alineatul (5).
(3) În cazul atribuirii directe de contracte de servicii publice pentru transportul feroviar, astfel cum este prevăzut la articolul 5 alineatul (6), autoritatea competentă face publice, în termen de un an de la atribuirea respectivă, următoarele informații:
(a) numele entității contractante, participarea la capitalul social al acesteia și, după caz, numele părții sau părților care exercită controlul juridic;
(b) durata contractului de servicii publice;
(c) descrierea serviciilor de transport călători care urmează să fie prestate;
(d) descrierea parametrilor compensației financiare;
(e) obiectivele de calitate, precum punctualitatea și fiabilitatea, precum și retribuțiile și sancțiunile aplicabile;
(f) condițiile privitoare la activele esențiale.
(4) La solicitarea uneia dintre părțile interesate, autoritatea competentă transmite acesteia motivele care au stat la baza deciziei sale de atribuire directă a unui contract de servicii publice."
Sublinierile îmi aparţin. Nicăieri, da' nicăieri nu scrie că această publicare se face în mod voluntar!
Totodată, în practică, cel puţin la contractele de servicii publice pentru transport cu metroul şi pentru transport feroviar de călători, a fost necesar încă de la introducerea pe circuitul de avizare să fie obţinut şi anexat la documentaţie avizul Consiliului Concurenţei.
--
Şi cu asta închei analiza mea asupra Regulamentului. Probabil următorul pas ar trebui să fie solicitarea de puncte de vedere de la:
- ADTPBIF
- Primăria Generală a Municipiului Bucureşti
- Consiliul General al Municipiului Bucureşti
- Consiliul Judeţean Ilfov
- Consiliul Concurenţei
- Ministerul Afacerilor Interne (punctual, privind partea de contravenţii)
- Consiliul Naţional pentru Comabaterea Discriminării (punctual, privind utilizarea abonamentelor pe tronsonul comun şi accesul animalelor de terapie)
Rămâne de văzut dacă şi în ce măsură voi avea timpul şi dispoziţia necesară. Deşi instituţiile din grupul Firea-Pandele precis vor evita orice răspuns concret, asta în cazul în care se vor obosi să răspundă.