Roma - Generalităţi

Roma - Generalităţi

Mesajde Dr2005 » Mar 02 Ian 2024, 23:13

Transportul în comun în Roma este efectuat de ATAC Azienda per la mobilità di Roma Capitale S.p.A. (ATAC - Compania de mobilitate din [Regiunea] Roma Capitala S.A.). Acronimul ATAC înseamnă Azienda Tramvie e Autobus del Comune (Compania de Tramvaie şi Autobuze a Comunei), denumire pe care întreprinderea a purtat-o până în 2022.

ATAC operează transportul local cu metroul, tramvaiul, autobuzul şi troleibuzul în Roma şi localităţile adiacente şi o linie de tren urban. Pe lângă calitatea sa de operator de serviciu public - pentru care operează sub mai multe contracte de servicii publice încheiate cu Roma şi cu Regiunea Lazio, ATAC gestionează şi versiunea romană a sistemului integrat de taxare, astfel că biletele emise de ATAC sunt valabile şi la cei câţiva operatori privaţi care operează linii de autobuz în Roma şi împrejurimi, precum şi la călătoria cu trenurile FS Trenitalia în interiorul Romei.

Pagina web a întreprinderii este https://www.atac.roma.it/ .

Cu siguranţă despre ATAC se pot scrie multe, ATAC aproximativ aşa cum este azi fiind înfiinţat în 1944. A trecut prin multe de atunci, inclusiv un faliment în 2017, pe fondul unor datorii de 1,4 miliarde euro (da, aţi citit bine, peste un miliard de euro). Anul 2022 l-a încheiat cu o pierdere de ,,numai" 50 milioane euro :lol:
Pentru cei interesaţi, Wikipedia în limba italiană are un articol destul de cuprinzător despre istoria ATAC, pe care îl puteţi citi AICI.
Fişiere ataşate
logo_atac_jpeg.jpg
Avatar utilizator
Dr2005
Site Admin
 
Mesaje: 2731
Membru din: Dum 21 Oct 2012, 22:25
Localitate: Bucureşti, Sector 6, Drumul Taberei

Re: Roma - Generalităţi

Mesajde Dr2005 » Mar 02 Ian 2024, 23:55

După cum arată ultimul raport ATAC, aferent anului 2022, societatea dispune de 2030 autobuze, 154 tramvaie, 75 troleibuze, 92 trenuri de metrou şi 63 trenuri electrice.
Există 11 baze pentru transport urban (din care un depou pentru tramvaie, unul pentru troleibuze, unul mixt autobuze şi tramvaie, restul fiind pentru autobuze), 4 depouri pentru metrou şi un depou pentru linia ferată urbană Termini - Centocelle.
Există 257 linii de transport de suprafaţă: 245 linii de autobuz, 3 linii de autobuz electric (adică minibuzele din centru), 6 linii de tramvai şi 3 linii de troleibuz. Practica ne arată, însă, că sunt frecvente cazurile în care în loc de troleibuz sau tramvai, trage în staţie tot un autobuz.
Liniile de suprafaţă sunt împărţite în linii expres (pe staţii sunt marcate cu verde şi litera X), linii urbane cu frecvenţă ridicată, medie sau redusă (marcare cu albastru în staţii şi litera U), linii sezoniere şi linii de noapte (marcate cu litera N). În practică, pe lângă liniile obişnuite, veţi mai întâlni linii cu extensia NAV (linii navetă, care înlocuiesc alte linii, de regulă de tramvai) sau L (,,limitada", adică linii scurtate), iar dacă, din diverse motive, 2 linii sunt contopite temporar, veţi vedea linii gen 5-14 sau 3-19, evident scrise uneori 514 sau 319 pe afişajele care nu permit caracterul ,,-" (cratimă) :P (asta în caz că vă întrebaţi de unde a preluat Constanţa modelul cu 2-43).
Reţeaua de metrou are 4 linii (A, B, B2, C), 59 km şi 75 staţii.

ATAC se mândreşte cu o regularitate de 67% la transportul de suprafaţă şi de 96% la metrou, cifre pe care eu, după câteva zile la Roma, am ajuns să le consider de-a dreptul fanteziste.

Pentru călătoria în Roma, titlurile de călătorie sunt emise de ATAC şi pot fi cumpărate de la puncte de vânzare fixe, automate şi chioşcuri de ziare. Se pot utiliza 3 tipuri de suporturi:
1) carduri reîncărcabile nominale/nenominale
2) bilete de carton cu bandă magnetică
3) plata cu cardul direct la validator
Preţul unei călătorii este de 1,5 euro (,,BIGLIETTO INTEGRATO A TEMPO"), având valabilitatea de 100 minute la transportul de suprafaţă sau o intrare la metrou (unde puteţi schimba între liniile de metrou). Sunt disponibile şi abonamente de 24, 48 şi 72 ore, precum şi abonamente pentru perioade mai lungi.
Validarea este obligatorie în toate vehiculele. Un lucru interesant este că la expirarea celor 100 minute, nu deveniţi automat contravienienţi din secunda a doua ca la Bucureşti şi Braşov, ci puteţi continua călătoria până la cap de linie, desigur doar dacă aţi validat în vehiculul respectiv înainte de expirarea celor 100 minute. Acelaşi sistem se aplică şi la plata cu cardul bancar la validator. În tramvaie sunt instalate câte 2 validatoare de bilete şi 2 de carduri (bancare şi ATAC), în autobuzele/troleibuzele articulate sunt instalate câte 2 validatoare de bilete şi unul de carduri (în faţă), iar în autobuzele solo este instalat un validator de card la uşa 1 şi unul de bilete la uşa 2 (sau la uşa 3 dacă sunt 3 uşi). Atenţie că nu întotdeauna validatoarele funcţioneză, iar controalele sunt frecvente şi mereu se termină cu scandal :lol:

La data vizitei mele la Roma, tarifele erau:
- 1 călătorie (100 minute): 1,5 euro (erau disponibile şi cartele cu 2, 3, 5, 10 călătorii, dar fără nicio reducere)
- 24 ore: 7 euro
- 48 ore: 12,5 euro
- 72 ore 18 euro
- 7 zile: 24 euro
Existau şi abonamente pe perioade mai lungi, precum şi diverse ,,bilete pentru turişti" care ofereau şi reduceri la anumite muzee. Ţinând cont câte muzee are Roma, dacă chiar vreţi să vizitaţi ceva ca lumea şi nu pe fugă, nu mi se par o afacere bună dar, na, ele există. Găsiţi informaţi actualizate pe site-ul ATAC.
Eu am folosit în şederea mea de aproape 4 zile un abonament de 72 ore şi 2 călătorii normale (cu cardul bancar)... abonamentul nu prea şi-a scos banii, costă enorm la ce calitate au serviciile romane de transport, dar e cea mai sigură variantă de a nu vă trezi că după o jumătate de oră în staţie, vine autobuzul şi nu-i merge validatorul de carduri, deşi sunteţi pe la minutul 80 al celor 100 incluse.
Avatar utilizator
Dr2005
Site Admin
 
Mesaje: 2731
Membru din: Dum 21 Oct 2012, 22:25
Localitate: Bucureşti, Sector 6, Drumul Taberei


Înapoi la Italia

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
Acest site foloseşte cookie-uri - Termeni şi condiţii de utilizare
Powered by Dr2005